AAb3BEa

Όλοι μας πάνω κάτω θυμόμαστε την πρώτη μας φορά πίσω από το τιμόνι του αυτοκινήτου των γονιών μας. Και δεν εννοώ βέβαια την στιγμή που το αυτοκίνητο είναι σταματημένο στο πάρκινγκ ενός σούπερ μάρκετ ή έξω από το σπίτι μας. Αλλά εννοώ την στιγμή εκείνη που σταθήκαμε πίσω από το τιμόνι ως πραγματικοί οδηγοί.

Κατά πάσα πιθανότητα το στιγμιότυπο αυτό της μνήμης μας θα διαδραματίστηκε σε κάποιο χωραφόδρομο στο χωριό του παππού ή της γιαγιάς ή σε κάποιο άλλο πολύ ερημικό μέρος που σίγουρα ο γονιός μας γνώριζε πως δεν υπάρχει κάποιο μπλόκο της τροχαίας.

 

-Είναι απαραίτητο να γνωρίζει πως δεν υπάρχει κάποιο μπλόκο της τροχαίας;;;

-Φυσικά και έπρεπε θα είναι η απάντηση μου, διότι η πρώτη μας οδήγηση γίνεται χωρίς βέβαια να έχουμε δίπλωμα καθώς η ηλικία μας ήταν ασφαλώς πολύ μικρότερη από αυτήν του ορίου χορήγησης της άδειας.

 

Και όχι μόνο δεν αρκούσε η ηλικία μας αλλά και το σώμα μπορεί να μην ήταν τόσο αναπτυγμένο ώστε να σταθεί επάξια στην θέση του οδηγού. Όμως ο γονιός έχει και γιαυτό την λύση και μας βάζει είτε πάνω στα πόδια του είτε  καθισμένους στο ίδιο καθίσμα αυτό του οδηγού για μεγαλύτερη διευκόλυνση.

Οπότε, από την  στιγμή που ως ο γονιός επιλέγεις να μπείς σε αυτή την περιπέτεια θα πρέπει αρχικά να έχεις προετοιμαστεί κατάλληλα και να είσαι έτοιμος για όλα. Γιατί, να είσαι σίγουρος πως ο νέος μας οδηγός είναι τόσο άσχετος που δεν γνωρίζει ούτε πως βάζουμε την πρώτη ταχύτητα. Άρα η θεωρητική προετοιμασία και μια μικρή κουβεντούλα πριν ανάψουμε την μηχανή σίγουρα θα βελτίωνε κατά πολύ την επίδοση του. Επίσης να θυμάσαι πως οι φωνές και το «στόλισμα» επιθέτων σε περίπτωση λάθους δεν βοηθούν καθόλου την κατάσταση.

Άλλωστε, όπως λέει και μια παροιμία αν δεν χαλάσεις δεν θα μάθεις!

Σε όλες βέβαια τις περιπτώσεις οι στιγμές αυτές θα μείνουν με την κάθε λεπτομέρεια για πάντα χαραγμένες στην μνήμη μας.

Όμως αυτό που θα πρέπει να τονιστεί είναι πως από την μία καλό είναι να υπάρχουν τέτοιες μοναδικές στιγμές αλλά με την προϋπόθεση της μέγιστης δυνατής προσοχής και ασφάλειας εκ μέρος του γονιού.

                                                                                                                  Θανάσης Τζώρτζογλου