Το Ford Mondeo είναι ένα μεγαλομεσαίο οικογενειακό αυτοκίνητο της κατηγορίας D, που κατασκευάζεται από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Ford από τον Ιανουάριο του 1993, ενώ από το 2014 βρίσκεται στην πέμπτη γενιά του. Διατίθεται στις περισσότερες αγορές παγκοσμίως, ως ο διεθνής εκπρόσωπος της εταιρείας στην κατηγορία D, αν και ειδικότερα στη Βόρεια Αμερική έχει διατεθεί μόνο η πρώτη και η σημερινή γενιά του, σε εκδοχές με διαφορετικές ονομασίες. Η πρώτη γενιά του Mondeo κέρδισε το ευρωπαϊκό βραβείο του Αυτοκινήτου της Χρονιάς για το 1994.

images

αρχείο λήψης (2)

Το αρχικό Mondeo σχεδιάστηκε ως ένα «παγκόσμιο αυτοκίνητο» και μάλιστα στα πλαίσια αυτής της φιλοσοφίας υιοθετήθηκε και η ονομασία «Mondeo», καθώς προήλθε από το λατινικό mundus, που σημαίνει κόσμος.

post-30295-0-70239600-1382524261

αρχείο λήψης

mk4-030-nagy

Η πρώτη γενιά του Mondeo αντικατέστησε το Ford Sierra στην Ευρώπη και το Ford Telstar σε μεγάλο μέρος της Ασίας και ορισμένες ακόμα διεθνείς αγορές, ενώ στη Βόρεια Αμερική κυκλοφόρησαν τότε δύο συγγενικές εκδοχές του, τα Ford Contour και Mercury Mystique, που αντικατέστησαν τα Ford Tempo και Mercury Topaz αντίστοιχα. Επίσης, η σημερινή γενιά του Mondeo διατίθεται και στη Βόρεια Αμερική, υπό την ονομασία Ford Fusion, έχοντας αυτή τη φορά ακόμα πιο στενή συγγένεια με τη γερμανική εκδοχή του.

Ford_Mondeo_-_Mondial_de_l'Automobile_de_Paris_2012_-_001 Ford_Mondeo_2013_Exterior_1 mondeo