12079605_10153026525641529_9187817362697719562_n

Είσαι για ένα ταξίδι στον χρόνο; Με αφορμή τα 60 γενέθλια του Citroen DS…

κατάλογοςσασ

Πηγαίνοντας αρκετά πίσω, στις 6 Οκτωβρίου του 1955
Όλα ξεκίνησαν όταν η Citroen βγάζει στην αγορά το θρυλικό Citroën DS (Déesse)- λέξη που στα ελληνικά σημαίνει θεά (παρόλο που έμεινε γνωστό ως βάτραχος).Με εντυπωσιακή για την εποχή φουτουριστική, αεροδυναμική εμφάνιση, στάνταρ υδροπνευματική ανάρτηση και στους 4 τροχούς και τα πρώτα παγκοσμίως, σε μοντέλο ευρείας παραγωγής, δισκόφρενα.
12 χρόνια αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 1967, εισήγαγε για πρώτη φορά στην αυτοκινητοβιομηχανία και στο DS κατευθυνόμενους εμπρόσθιους προβολείς (Directional Headlamps), οι οποίοι στρίβουν ανάλογα με τη φορά του τιμονιού ακολουθώντας την κατεύθυνση της στροφής για τον φωτισμό του εσωτερικού της στροφής.Τρομερή καινοτομία της εποχής.

55citroen_ds19_02

Εμβαθύνοντας λίγο -και υπάρχει λόγος- το Citroën DS διέθετε επιπλέον στάνταρ υδραυλικό σύστημα διεύθυνσης και φρένα που τροφοδοτούνται από το ίδιο υδραυλικό σύστημα που τροφοδοτούσε την ανάρτηση, καθώς επίσης και ημι-αυτόματο υδραυλικό κιβώτιο ταχυτήτων (BVH: «boîte de vitesses hydraulique») και μάλιστα 4-τάχυτο. Ένα ίδιο σύστημα υψηλής πίεσης χρησιμοποιήθηκε για την ενεργοποίηση πιστονιών που βρίσκονταν στο κιβώτιο ταχυτήτων και για την διαχείριση του συμπλέκτη, στο ημι-αυτόματο κιβώτιο «Citromatic».

citroen-ds21-11

Το υψηλής πίεσης υδραυλικό σύστημα της υδροπνευματικής ανάρτησης έθεσε τη βάση πολλών μελλοντικών μοντέλων Citroën, μεταξύ των οποίων τα SM, GS, CX, BX, XM και Xantia. Τα αυτοκίνητα αυτά διέθεταν μία ξεχωριστή λειτουργία: με την έναρξη λειτουργίας του κινητήρα το ύψος της ανάρτησης ανέβαινε αυτόματα, για μεγαλύτερη άνεση. Στην κεντρική κονσόλα υπήρχε μάλιστα ένας μοχλός μέσω του οποίου ρυθμιζόταν το επιθυμητό ύψος από τον οδηγό. Αυτός ο τύπος ανάρτησης είναι μέχρι και σήμερα ο μόνος που συνδυάζει απαράμιλλη άνεση με άψογο κράτημα.

55citroen_ds19_09

Όταν μάλιστα η υψηλότερη θέση της ανάρτησης ήταν επιλεγμένη, το αυτοκίνητο επανερχόταν στην κατώτερη όταν ήταν σταματημένο (όπως σε φανάρια), μέχρι την επανεκκίνηση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι άλλοι οδηγοί να ειδοποιούν τους οδηγούς Citroën ότι το αυτοκίνητο είχε πρόβλημα με τα ελαστικά, καθώς αυτό πίστευαν πως ευθυνόταν για το χαμήλωμα του αμαξώματος. Αυτό τελικώς επιλύθηκε το 1994, όταν τοποθετήθηκε ως στάνταρ το σύστημα SC-MAC (Système Citroën de Maintien d’Assiette Constante / Σύστημα Citroën για Μόνιμη Διατήρηση Ύψους) που είναι ένας μηχανισμός για την εξάλειψη του φαινομένου των καθιζήσεων των μοντέλων με υδροπνευματική ανάρτηση. η οποία μαζί με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά, το καθιστά το αυτοκίνητο της εποχής..

69_Citroen-DS21-DV_11-CbS_007

Για αρκετά χρόνια, έμεινε στην αφάνεια, όπου στις αρχές του 2009, κατά τον εορτασμό της 90-ής επετείου της, η Citroën ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας ξεχωριστής εσωτερικής μάρκας πολυτελείας, που ονομάστηκε DS και παράγεται παράλληλα με την στάνταρ παλέτα μοντέλων. Αυτή η υπό-εταιρεία χρησιμοποιεί το όνομα του θρυλικού Citroën DS του 1955, αν και αυτή τη φορά το ακρωνύμιο DS σημαίνει Different Spirit (Διαφορετικό Πνεύμα) και Distinctive Series (Ξεχωριστή Σειρά).

5044049831_19b1ee9e20_o

Η νέα αυτή παλέτα ξεκίνησε με το Citroën DS3, που λανσαρίστηκε στις αρχές του 2010, ένα υψηλής ποιότητας supermini της κατηγορίας Β, με βάση το αμάξωμα της δεύτερης γενιάς του C3. Τον Οκτώβριο του 2010, παρουσιάστηκε το μικρομεσαίο πολυτελές Citroën DS4 και κυκλοφόρησε την άνοιξη του 2011, ενώ τον Νοέμβριο του 2011 ακολούθησε το ακόμα πιο μεγάλο Citroën DS5, ένα πολυτελές crossover που βασίστηκε στο Citroën C4 Picasso και έφτασε στις ευρωπαϊκές αγορές μέσα στο 2012. Τον Μάρτιο του 2013, κυκλοφόρησε και η εκδοχή DS3 Cabrio.

Citroen_DS_002

Μέσα στο 2015, έκανε την εμφάνιση του και ένα μικρό πολυτελές αυτοκίνητο της κατηγορίας Α, που  βαίζεται στη δεύτερη γενιά του Citroën C1 και φυσικά έχει λάβει το όνομα Citroën DS1. Όπως επίσης, και η νέα εκδοχή DS4 compact SUV, που είναι αντίπαλος μικρών πολυτελών SUV, όπως το Audi Q3. Η παλέτα θα συμπληρώθηκε φέτος, με τον διάδοχο του Citroën C6, που ονομάζεται DS6 ή DS9, με έμπνευση από το πρωτότυπο Citroën Metropolis του 2010.

Citroen_DS_Decapotable_driven_01pop

Όλα αυτά τα μοντέλα φέρουν το νέο λογότυπο DS και όχι το γνωστό double chevron (διπλό λοχιόσημο) της Citroën και όλα έχουν αισθητά διαφορετικά στυλ από τα αντίστοιχα δίδυμα μοντέλα τους.

Citroën-DS_Cabrio-Umbau_a

Απολαύστε τό, και ευχηθείτε χρόνια πολλά!